Zumbara Alternatif Ekonomi Deneyinden Gözlemler
Haziran 27, 2012
Birkaç gün önce sizlerle Facebook sayfasından zumbara.com’dan aldığımız verileri paylaşmıştık. Çok yakın bir zamanda çok uzun zamandır beklediğimiz bir döneme giriyoruz: Teknolojinin getirdiklerini çok daha fazla kullanabildiğimiz, ihtiyaçlarımıza çok daha iyi cevap verebilecek olan web sitemize geçiş yapacağız. Yeni web sitesi açılmadan önce zumbara alternatif ekonomi deneyinde bulunduğumuz noktayı ve bazı gözlemlerimizi sizlerle paylaşmak istedik:
Alternatif ekonomi deneyine inanarak zumbara.com’a üye olan 4000+ kişi olmuşuz, buna sosyal mecraları ve yeni zumbara sayfasından haberdar olmak için email bırakanları eklediğimizde 12.000+ kişilik bir topluluk oluşturuyoruz. Bu dönemde zumbara asıl olarak kulaktan kulağa yayıldı, benzer değerleri ve hayalleri paylaşan kişiler başka bir dünyayı mümkün kılma isteği doğrultusunda biraraya geldi.
Zumbara.com’a üye olan 4000+ kişi toplam 2376 servis (arz ve talep) girişinde bulundu. Bu 2376 servisi 931 tekil kullanıcının girmiş olduğunu görüyoruz. Burada dikkat çeken 3 nokta var:
1. Kullanımı zor, çok fazla teknik aksaklığın bulunduğu bir web sitesinde bile bu kadar kişinin ihtiyaçlarını ve topluluğa verebileceklerini belirtmiş olmaları bizi heyecanlandırdı, her zaman yalnızca bir araç olduğunu düşündüğümüz web sitesi kimi zaman paylaşım için engel teşkil ediyor gibi
görünse de bir topluluk olmaya başlamamızı sağladı.
2. Her ne kadar bir hayalin parçası olmak istesek de bu hayalin gerçekleşmesi süresinde aksiyona geçmek bazı kişiler için daha fazla zaman alabiliyor.
3. Bu sayılar bize daha yolun başında olunduğunu ve daha fazlasını gerçekleştirmek için çok büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor.
Başka bir önemli nokta ise: Sitede verilmek istenen servisler (arzlar), alınmak istenen servislerin (taleplerin) neredeyse 2 katı. Birçok kişinin tam tersinin olmasını beklediğini birçok kez duyduk ancak beklenenin aksine, dünyadaki diğer zaman bankalarında olduğu gibi, zumbarada da almaktan önce vermeyi düşünüyoruz. Bunun nedenleri arasında belki de en ilgi çekici olan nokta, sürekli kendi kendimize yetebilmenin değerli olduğu bir toplumda yardım istemenin bir eksiklik gibi görülebiliyor olması.
Ayrıca, servis değişiminde bulunmak için bir başka kişiye teklif veren tekil kullanıcı sayısı 402 iken, servis değişimi yapan tekil kullanıcı sayısının 161 olduğunu görüyoruz. Bu bize sosyal değişimin neden kolay bir süreç olmadığını ve zaman aldığını gösteriyor. Sosyal değişim her birimize bağlı. Günlük hayatımızda rahatsız olduğumuz değerleri ve alışkanlıkları değiştirebilmek için yerine yenilerini koymamız gerekiyor, bunun pratiklerini ancak biz kendimiz kendi hayatımızda uygulamaya başladığımız zaman hayal ettiğimiz dünyayı yaşamaya başlarız. Bu nedenle, özellikle bu 161 kişiye özlem duydukları alternatif bir hayatı yaşamaya başlamaya cesaretini gösterdikleri için teşekkür ediyoruz.
Ve tabi fikre inanan herkese de.. Artık zumbarada yeni bir dönem başlıyor, izleyici olmak yerine katılımcı olun, paylaşıma zaman ayırın, yaşamak istediğimiz dünyayı hep beraber yaratalım!