2 saatimi permakültür ile değerlendirdim :)

Kasım 12, 2010

10 Kasım akşamı saat 20.00’de heyecanlı bir şekilde telefonu mu çevirdim. Taaa Balıkesir, Altınoluk’lara gitti telefonumun teli, ve Zumbara üzerinden yazıştığım İlknur Urkun ile tatlı bir paylaşıma başladık. Kendisinin permakültür tasarımı ve bilgi paylaşımı adlı arzına taliptim. Servisin açıklaması da şöyle: “permakültür hakkinda teorik bilgi, pasif günes enerjisi, yagmur suyu hasadi, atik su aritma, kompost, vermikompost, sebze yataklari, malç, kardes bitkiler, bitkisel gübreler gibi bahçecilik konularinda bilgi ve uygulama destegi ile permakültür tasarimi hizmeti verebilirim”. Kendisi bana daha önce konu ile ilgili hazırladığı bir sunumu yollamıştı, paylaşımda da bunun üzerinden gittik zaten.

Ne zamandır ilgimi çeken permakültür hakkında İlknur’dan öğrenirken çok büyük zevk aldım. Merak ediyorsunuzdur diye, notlarımı paylaşayım sizlerle. Neler hakkında mı konuştuk?

  • Permakültürün temelinde ihtiyaçlarımızı kendi kendimize, küçük topluluklar halinde sağlamak yatıyor.
  • Permakültürün ahlaki esasları -Yeryüzünü Gözetme, İnsanları Gözetme ve Adil Dağılım. Adil dağılım derken hem adil paylaşım hem de tüketimi azaltmaktan bahsediyoruz. Enerji ihtiyacını düşürmek üzerine çalışma gerekliliği. Kendi üretebileceğin kadar enerji tüketmeye çabalama durumu.
  • Permakültür en sürdürülebilir yöntemi, insanın doğaya ayak uydurarak, kendi ihtiyaçlarını karşılaması olarak belirtmekte. Doğaya ayak uydurmak, kaynaklarımızı doğadan bulmak ve bulamadığımız anda da yok olmayı göze almak gerekmekte.
  • Yine harcadığımız iş gücünü azaltmak prensipleri mevcur permakültürde. Zamanımızı harcama ve üretim biçimimize bakacak olursak; başkalarının ihtiyacını karşılamak için aynı işi yapıyoruz. Bu verimsiz ve doğal olmayan bir süreç. Yaptığımız işi ve hayat biçimimizi doğru tasarlayacak olursak, fazla çalışmamıza gerek kalmayacak. Yani permakültür bir tasarım bilimi, hayatı ve yaşayış biçimini rasyonel tasarlamadan bahsediyor.
  • Doğadaki gen havuzunun küçülmesinden ve bunun dayanıklılığımızın düşmesine olan etkisinden bahsettik. Yediğimiz yemeklerin %50’si mısırdan üretiliyor. Yakında neredeyse tek bir gıda ile besleneceğiz.
  • Aynı zamanda permakültür çalışanları yardım gereken bölgelere de ekipler göndermekte. Mesela Haiti’de bölgedeki insanların değişen koşullara, sürdürülebilir yaşam koşulları tasarlamasına yardım etmek için bir çok permakültür çalışanı gitmiş.
  • Bahsettiğimiz örneklerin bir çoğunda geleneksel olandan örnekler mevcuttu. Mesela çocukluğumda babamın köyünde görmeye alıştığım kompost tuvalet yöntemleri, kerpiç evler vs. Permakültürün buna yorumu ise modern&doğal yaşam ile denge. Geleneksel olandan doğru uygulamaları alıp, modern yaşamdaki gelişmişliği de kullanarak hayat tarzımızı ilkeler doğrultusunda yeniden tasarlamamız.
  • Tarım ile ilgili olarak da, permakültür bildiğimiz anlamda tarım yerine doğanın bize verdikleri ile tarım yapmaktan bahsediyor. Bu anlamda orman bahçeleri, orman mimarisi, ekosistem oluşturma, 3 kız kardeş metodu vb. bir çok şeyi konuştuk. Para kazandırmayan bitkilerin değersiz sayılıp, sökülüp atılması ve bu bitkilerin yarattığı diğer yan faydaların boşa sayılmasının, doğanın dengesinde yarattığı sorunlardan bahsettik.
  • Bir kaç film önerisi: Greening the Desert, Dirt the Movie ve Gas Land
  • Bir kaç kitap önerisi: Ekin Sapı Devrimi : Doğal Tarıma ve Doğal Hayata Geçiş ve Gaya’s Garden
  • Bir kaç web sitesi önerisi: http://permakulturplatformu.org/http://marmaric.org/

Yani, sabırlı olup doğayı izlemeli, dinlemeli, hissetmeli ve ondan öğrenmeyi bırakmamalıyız. Aradığımız soruların tüm cevabı onda diyebiliriz galiba.

Konuştuklarımızın çok kısa bir özeti bu. Konunun detaylarında kullanılan hikayeler, İlknur’un bilgi birikimini, konuya duyduğu tutkuyu ve konuyu sıkmadan anlatabilmedeki yaratıcılığını gösteriyordu. Ben 2 saatimi yolladım kendisine 🙂

Sizde bulunduğunuz paylaşımların hikayesini paylaşmak isterseniz info@zumbara.com’a ulaştırabilirsiniz. Böylelikle Zumbara blogunda yayınlayabiliriz.

Herkese mutlu paylaşımlar!

Reklamlar

One Response to “2 saatimi permakültür ile değerlendirdim :)”

  1. ilknur Says:

    yazı ve iltifatlar için teşekkürler ayşegül, sohbetimizden hem çok zevk aldım hem de aynı şehirde bile olmadığım birine böyle bir hizmet verebildiğim için çok mutluyum…yaşasın zumbara 🙂


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: